Un blog cu si despre romani si Romania. Stiri si evenimente de toate felurile. Merita sa aruncati o privire. Nu costa nimic. :D


vineri, 6 august 2010

Băsescu vs Bruynseels: dublă greşeală

Preşedintele a mai găsit pe cineva spre care să arate cu degetul acuzator. De data aceasta nu mai sunt bugetarii care blochează reformele, nici deţinătorii de pensii neţimţite care au piratat sistemul ci bancherii care au dat credite cu buletinul.

“Economia se poate relansa, dar până nu se stabilesc echilibrele macroeconomice, nu e o relansare sănătoasă. Noi am avut o creştere bolnavă în 2007-2008, stimulată şi de băncile care acum ţipă şi ne dau lecţii. Eu n-o să apăr băncile, nici mie nu-mi place modul cum se derobează de orice răspundere pentru situaţia în care au adus România. Ei dădeau cu buletinul credite, ei erau avertizaţi de guvernator şi acum dau lecţii la televizor, ceea ce e tipul de obrăznicie al celor care au dezechilibrat bugetul României şi acum dau lecţii”, a afirmat Traian Băsescu, la postul public de televiziune, citat de situl Realitatea.

Răspunsul bancherilor a venit din partea responsabilului principal al celei mai importante bănci private din Romania, Preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

“Deficitul fiscal e o problemă de venituri şi de cheltuieli a Guvernului şi nu are nimic de-a face cu băncile. Erste a finanţat acest deficit mai mult decât anul trecut, aşa încât poziţia d-lui Preşedinte ne face să resimţim o anume frustrare”, a spus Dominic Bruynseels într-un interviu acordat Hotnews.

De acestă dată trebuie să observăm că răspunsul este mai mult decât elegant, este chiar acid.

Trebuie să punctăm însă două lucruri foarte clar.

1. Când Dominic Bruynseels spune că se simte frustrat de afirmaţiile Preşedintelui, bate câmpii…cu brio. Finanţarea bugetului a constituit pentru băncile din România o alternativă la creditarea economiei reale mult mai necesară pentru piaţă în acest moment dar mult mai riscantă pentru bănci. Aşa că nu ştiu cine cui a făcut de fapt un favor. Cred că mulţi oameni de afaceri români s-au simţit frustraţi când au venit la BCR pentru obtine un credit vital pentru afacerea lor iar banca a preferat să îşi plaseze banii în titluri de stat şi nu în împrumuturile lor.

2. Când Traian Basescu acuză băncile de obrăznicie şi le acuză că dădeau credite cu buletinul, bate câmpii. Dacă s-a ajuns din cauza creditării prea facile într-o situaţie grea este din cauza că BNR în momentul în care a perceput pericolul a ieşit în faţă cu discursuri…recunosc îmi aduc aminte multe luări de poziţie ale oficialilor BNR din urmă cu câţiva ani, pe această temă… nu cu măsuri. Bancherii nu aveau cum să nu dea credite în condiţiile în care economia urca în ritmul de dinainte de criză.

Pentru arhivă vom nota însă că bancherii sunt ultimii ţapi ispăşitori pentru situaţia în care se află România – pe listă se mai află, mogulii, ziariştii, bugetarii, pensionarii, investitorii străini, FMI, mamele şi copiii cu indeminzaţie şi producătorii de beţe de vată pentru urechi cu un singur cap

Niciun comentariu: