Un blog cu si despre romani si Romania. Stiri si evenimente de toate felurile. Merita sa aruncati o privire. Nu costa nimic. :D


miercuri, 7 iulie 2010

O mascarada de BAC!


A mai trecut un Bacalaureat. Si a fost la fel ca in toti anii. O mascarada. Un simulacru de examen in multe dintre aspectele lui. O noua generatie de absolventi de liceu a avut ocazia sa cunoasca aberatiile sistemului de invatamant din Romania. Unii, sa beneficieze de ele. Altii, sa sufere din cauza lor.

Ca in fiecare an, zeci de mii de elevi au trecut BAC-ul pe mita sau prin copiat, in timp ce altii s-au trezit cu note mai mici decat cei care copiasera de la ei. Curat romanesc!

A mers!

A mers si anul asta. In primul rand, a mers "protocolul". Nu ala de 5 lei cu care se lua apa minerala pentru profesori. Ala de milioane date pentru a te "asigura". Pe romaneste, spaga pentru profesori. Si care a mers de la 1-2 milioane de absolvent pana la sume aflate undeva pe la 300 de euro. Evident, nu peste tot si bineinteles ca au fost licee in care nu a fost vorba de asa ceva. Doar ca numarul celor in care a mers e ingrijorator de mare.

Si cuprinde majoritatea liceelor mici. Oricine are cunostiinte care povestesc asta. Sau oricine a vazut cazuri pe banda rulanta, marturisite chiar la televizor de elevii fara inhibitii. Si uite asa multi dintre profesori si-au recuperat cele 25 de procente taiate din salariu de guvern. In fiecare an o fac.

Apoi, a mers copiatul. Sub ochii ingaduitori ai profesorilor. Atunci cand nu au oferit rezolvarile ei insisi elevilor, in liceele unde s-a putut, dascalii le-au lasat sansa mai mica, dar foarte pretioasa de a purta asupra lor, "materiale de inspiratie". Legea cartii pe banca sau a fituicii date spre circulatie peste tot s-a aplicat si acum. Ca doar oameni sunt si cei care-I invata carte pe copii. Atat cat ii invata, dat fiind ca unul care copiaza nu a invatat probabil foarte mult.

In fine, nici anul acesta nu au lipsit sau mai curand nu aveau cum sa lipseasca absurditatile de la corectarea lucrarilor. Oameni care au luat mai putin decat meritau. Oameni care au luat mai putin decat au luat cei care copiasera de la ei. Cuvant cu cuvant. Va puteti imagina frustrarea unora dintre cei care stiu ca meritau mult mai mult decat unii "norocosi". Mai ales ca ei au invatat, "norocosii" doar au aruncat un ochi.

Aceleasi concluzii

BAC-ul, ca de fiecare data, nu e o intamplare singulara. E imaginea in oglinda a sistemului nostru de invatamant. O mare farsa, pe alocuri. E de fapt prelungirea a ceea ce a fost in liceu, scoala generala si cea primara. E pregatirea pentru ce va urma la facultate.

Cu aceeasi neseriozitate, cu aceleasi rezultate false si cu acelasi nivel scazut al absolventilor de liceu. Tineri care vor fie vor deveni student foarte slab pregatiti, fie vor intra pe piata muncii cu putin mai mult decat "scoala vietii".

Poate ca nici nu ar trebui sa cerem mai mult. Sa ne asteptam la mai mult. Acem profesori platiti prost si jupuiti de 25% din salariu. Si avem profesori si elevi care vin toti din aceeasi societate romaneasca. Unde stim cam ce se intampla.

2 comentarii:

Razvan spunea...

Un articol foarte bun! Felicitari

Constantin Andrei spunea...

mersi fain.